Categorie archief: Uncategorized

het gaat niet om wat er onder de kerstboom ligt, maar met wie je eromheen zit

Omdat wij dromen van een kerst waarbij de lieve woorden als sneeuwvlokken door de lucht dwarrelen en klassen, families en andersoortige groepen zo samen mogelijk zijn. Waarbij het niet gaat om wat er ónder de kerstboom ligt, maar om wie er omheen zit,  hebben we kersterige spelvormen en tips voor je. Je kunt hierbij Schatgravers en KompasVinder naar believen combineren. Zodat je ’t met een groep mensen van verschillende (of dezelfde) leeftijden te spelen. Perfect, om die connectie met elkaar te vinden. En lekker positief, hoopvol en wonderlijk.

kranskaart
Schatgravers en KompasVinder is de ultieme finishing touch voor iedere kerstboom! Zet de karweikaarten/expeditiekaarten die jij in jouw klas, huis of praktijkruimte fijn vindt erin en laat elke dag eentje pakken. Als ware het kransjes. Maar dan eigenlijk nog veel lekkerder. Verbindender. Hoopvoller en wonderlijker. Oja. En gezonder. Werk of ben je vooral met (jong) volwassenen? Doe dit dan met de Expeditiekaarten van KompasVinder! Vooral de dagkaarten zullen je prachtige open gesprekken opleveren.  Verstop de kaartjes in een kerstboom, los tussen de takken vlakbij de stam staan ze redelijk stevig. En laat zo nu en dan eens  een nieuw kaartje pakken.
bijgerechtkaart (Voor bij het kerstdiner met je familie, klas of collega’s)
Iedereen kiest voor elke andere aanwezige een schatkaart/Vizierkaart en legt die bij het bord van de ander. Voordat je gaat eten legt iedereen zijn schatkaartjes op volgorde van passend naar niet-passend.  Tussen de gangen door mag steeds 1, 2 of 3  van de aanwezigen zijn rijtje toelichten.

kersttafelpraat (Voor bij het kerstdiner met je familie, klas of collega’s)
Onder ieder bord ligt een karweikaart/expeditiekaart (dagkaarten) ,Tussen de gangen door mag steeds 1, 2 of 3  van de aanwezigen kaart oplezen en doen of beantwoorden. Diegene nodigt de zijn tafelgenoten uit om mee te doen.

Manieren om te bepalen wie mag beginnen

  • hoeveel kerstkransjes je al op hebt
  • wie het langst in de keuken stond
  • hoeveel kerstkaarten je hebt gestuurd
  • aantal kerstdiners waar je dit jaar aan meedoet
  • hoeveel kerstfilms je hebt gezien

 

wie zijn wij-greetje

42501459_893696764160678_6073059610237861888_nIk ben Greetje Welten (1980): coach, counselor, spellenauteur en schrijfster in spé. In november 2007 heb ik mijn praktijk voor kinder-, jongeren- en oudercoaching ‘Het Zonnewiel’ opgericht. Hiermee was ik één van de eerste kindercoaches van Nederland. De vakjury van de KVK bekroonde mijn praktijk in 2009 als best startende onderneming van Zuid-West Nederland. Ik zie altijd en bij iedereen mogelijkheden tot groei en help grote en kleine mensen graag door middel van coaching en counseling een fijner en authentieker leven te leiden.

In 2010 heb ik Matty ontmoet. We hadden direct een klik. Ik herken bij haar dezelfde drang tot creëren en innoveren. We stroomden beiden over van ideeën en enthousiasme. Ik zal nooit vergeten dat we met elkaar afspraken een goed spel te maken. Dit was tijdens onze tweede ontmoeting (met ijskoffie:). Schatgravers®, ons eerste spel, kwam daar uit voort. Vastberaden was ik om samen iets moois in de wereld te zetten waar we veel mensen mee konden bereiken.

Iets uitdragen waarmee je anderen kunt raken en inspireren, dat is waar mijn hart sneller van klopt. Zoals ook mijn volgende idee, het schrijven van een (kinder)boek. De inhoud staat al (deels klaar), in mijn hoofd genoteerd. Nu nog op papier. Als je me ergens zit zitten in een knus en gezellig koffietentje in Breda met een notitieblokje, driftig schrijvend en schetsend. Dan weet je het, er zit weer iets aan te komen. De kans dat je me spontaan treft is wellicht klein dus je kunt je ook even inschrijven voor mijn Zonnewiel nieuwsbrief’, die ik elk seizoen één verstuur. Of connect met me via Facebook of Linkedin. Zo blijf je zeker op de hoogte!

 

als extra bagage

Bijna vakantie en reken maar dat Schatgravers en KompasVinder in onze bagage zitten.  We laten  je zien hoe je de veelzijdigheid van onze mooie spellen KompasVinder en Schatgravers kunt inzetten, ook op lekkere korte en snelle vakantie-momentjes. We geven je letterlijk en figuurlijk extra bagage mee, waar jij perfect mee uit de voeten kunt. 

38666828_2155216621356901_1616914591189565440_nHeb je onze spellen al? Stop het dan meteen in je koffer!

(Wij wachten wel even.)

Heb je Schatgravers en KompasVinder inmiddels ingepakt? Superslim! Want ze zijn allebei goed voor mooie achterbankgesprekken, rond de vuurkorf of à la plage!

  • 36522959_2120088084869755_3607667761502748672_n-1Voor de achterbankgesprekken kies je ter plekke (als bijrijder) of vantevoren (als chauffeur) voor elke 100 km een dagexpeditiekaart of gele of groene karweikaart uit. Stop ze in je zonnescherm en laat de kaart door één van de achterbankzitters oplezen.
  • Rond de vuurkorf laat je alle vakantiegangers (yep, ook de nieuwe vakantievrienden) een Vizierkaart of Schatkaart uitkiezen waar ze de afgelopen tijd veel mee te maken hebben gehad. Laat op volgorde van bij-het-vuur-komen-zitten vertellen over hun gekozen kaart.
  • A la plage laat je iedere strandganger een Koerskaart pakken om mee vooruit te mijmeren. Manifesteer het, loop ermee naar de zee, hou hem stevig vast, voel het tot in je tenen en laat de zee jouw moois in de wereld brengen.

kan dat al?

13339472_1791971701014730_1352482969114152241_n‘Kan dat al?’ vroeg de moeder van de vier(!)jarige S over een potje Schatgravers bij mij (Matty) in de praktijk. Zeker wel! Met een klein beetje creativiteit kun je met bijna iedereen wel schatgraven..!

Huppelend kwam ze de praktijk binnen, keek me vrijmoedig aan, tekende zichzelf en schreef er meteen ook maar even haar naam bij. Huppekee, de eerste verrassing voor mama was binnen!

Met masking tape tekende ik op de grond een streep met daarachter een kruis en een smiley. Als ze een schat hoorde die bij haar klopte, sprong ze naar de smiley. Herkende ze zichzelf er niet in, sprong ze naar het kruis (naar idee van Kindercoachpraktijk PINK). Natuurlijk koos ik de schatkaarten met zorg; voor-een-kleuter-bevattelijke woorden en genoeg variatie. Dus niet slim én knap. Want dat is voor een kleuter ongeveer hetzelfde. No need to say dat de stapel bij de smiley behoorlijk opliep ; )

13312632_1791971691014731_4248011322355668806_nLekker verspreid door het vertrek legden we de briefjes met haar naam, die van haar papa en die van haar mama. De schatkaarten van haar stapel verdeelden we over de 3 gezinsleden. Ze racete door de ruimte en maakte heerlijk heftige slidings. De schatkaartjes waren verdeeld. Tijd om te zitten.

Voor elk gezinslid koos ze uiteindelijk 3 schatkaarten die we op tafel neerlegden. En we speelden zo het spel op de ‘normale’ manier verder. Zonder papa, maar met zijn briefje. Dus eigenlijk deed hij ook mee.

Na een uur namen we afscheid. In de auto vroeg ze wanneer ze weer terug mocht. En ’s avonds werd alles in geuren en kleuren uit de doeken gedaan bij opa en oma. Dus ja, het kan.

schatgraven is een dagtaak

foto bij blog 3Ik ben dol op het Schatgraversspel, en bedenk steeds weer momenten en manieren om het te spelen. Maar wat als er even geen spelers of gelegenheden zijn?

Een van mijn schatten is flexibel, en ik bedacht me ineens dat je het ook individueel in kunt zetten. Hoe dan? Door elke dag een schat te trekken en te bekijken wat je ermee kan op die dag, hoe je het tegenkomt en/of wat voor gedachten het over jezelf naar boven brengt. Hieronder volgt een verslag van vijf dagen alternatief schatgraven.

Overtuigen

Mijn eerste dag begon al goed, ik trok het kaartje overtuigen. Dat is niet een schat die ik in mijn rijtje zou leggen van vijf schatten die goed bij mij passen. Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met overtuigen. Dat komt omdat ik het enerzijds zie als iets leuks, iets met energie, en anderzijds met drammen. Met winnen of verliezen. Terwijl ik van de win-win ben. Iik had net de dag ervoor een staaltje overtuigen van iemand anders meegemaakt, en was dat nog aan het herkauwen – een ander woord heb ik er niet voor. Een win-loose situatie. Na lang puzzelen kon ik hierin toch ook de positieve kant van overtuigen ontdekken. En kon de schat voelen.

Lef

De tweede dag trok ik het kaartje lef. Toeval bestaat niet he?! Lef vind ik dapper. Ik toon het als ik me zeker voel. En wat gebeurde er vandaag? Ik kreeg de kans om een voortrekkersrol te spelen in een project. Ik heb het al heel druk, vond het best een ingewikkeld project, en voordat ik het wist had ik ja gezegd. Volmondig! Daarna kwam de twijfel: kan ik het wel? Ben ik de beste voor deze rol? Maar uiteindelijk overheerste de trots: ik had het gedaan, had lef getoond!!

Spontaan

Dag drie stond stond ik te wachten in de rij bij de supermarkt, en de mevrouw achter mij liet iets vallen. Het valt nou nooit eens naar boven, grapte ik naar haar. Dat zou leuk zijn, antwoordde ze, maar wel lastig. Ik antwoordde: en leuk en gek, zoals in de film Mary Poppins, theedrinken hangend in de lucht tegen het plafond. Ze bleek de film ook te kennen, en moest er om grinniken. We zagen het voor ons, aan het plafond in de supermarkt. Vervolgens ging het gesprek over andere leuke films, en eindigde de conversatie met scenes uit Sissi. Een spontaan gesprek met iemand die ik niet kende, en we liepen allebei fluitend de winkel uit.

Vrienden maken

Op de dag dat ik dit kaartje trok zat ik niet zo lekker in mijn vel. Een van mijn vriendinnen belde me op en hoorde het meteen aan mijn stem. Ik probeerde het luchtig te houden, positieve dingen te zeggen, te lachen, maar ze legde precies haar vinger op de zere plek. Bij haar kan ik dat net zo. Ik vind vriendschap iets heel moois en waardevols. Bijna dertig jaar geleden heb ik die vriend(in) gemaakt, en nu nog is het goed tussen ons. De wereld is voor mij duidelijk mooier met vrienden. Dus vrienden maken is voor mij een waardevolle schat.

Delen

De laatste dag had ik een coachgesprek met iemand die in haar hoofd leeft, die haar gevoel overstemt. Het lukte me om haar contact te laten maken met haar gevoel, en zich daar aan over te geven. Dat was een doorbraak in haar ontwikkelproces, en ik mocht het meemaken, delen met haar. Wauw!

Tirza en Babs maart 2016Dit bericht is geschreven door Babs. Babs woont samen, is moeder van een zoon en een dochter, coach en verhalenvinder, en vooral ook zichzelf. Ze helpt graag mensen in contact met zichzelf te komen door de rode draad in hun verhaal te vinden. Babs is een grote fan van het Schatgraversspel. Ze is te volgen via www.verhalenvinder.comFacebook en Twitter.