spelregels

1937485_1542401152638454_8067615979404596737_nHet begint al meteen bij het uitdelen van de schatkaarten: Iedere speler krijgt willekeurig vijf schatkaarten en legt deze open voor zich neer, in volgorde van kloppend naar minder-kloppend. Dit dwingt je om na te denken over jezelf. Waar mensen meestal bescheiden (moeten) zijn, kun je hier niet anders dan nadenken over jezelf. Bam! De eerste heipalen voor een stevig zelfbeeld zijn geslagen!

Na het uitvoeren van een karweikaart pak je steeds weer een nieuwe schatkaart. Dat gaat zo bij elke speelbeurt en bij elke speler. Als je een schatkaart kiest of krijgt, doe je een andere schatkaart die minder bij je past weg. Zo houdt je steeds vijf schatkaarten en wordt het beeld steeds passender. Lees hieronder alle spelregels nog even op een rijtje.

Spelregels op een rijtje

De schatkaarten met één sleutel zijn al geschikt voor jongere kinderen. De schatkaarten met 2 sleutels worden over het algemeen door oudere kinderen (vanaf 9 jaar) begrepen. Dus selecteer eventueel vooraf de schatkaarten.

  • Je maakt 2 stapels, één stapel met 120 karweikaarten en één stapel met 107 schatkaarten.
  • Voordat je begint met spelen krijgt iedere speler willekeurig 5 schatkaarten en legt deze open voor zich neer.
  • Maak dan een volgorde in de schatkaarten die het meest bij je passen naar die het minst bij je passen. Bijvoorbeeld rechts wat het meest past aflopend naar links. Of een rijtje van boven naar onder.
  • Samen bepaal je dan wie als eerste begint en wat de speelrichting is. Bijvoorbeeld de jongste speler, of degene met de minste letters in zijn voornaam, of degene die vanmorgen het vroegste wakker was of…
  • De eerste speler pakt eerst een karweikaart en voert dat uit. Daarna pakt de speler een schatkaart. Hij bepaalt of de schatkaart bij zichzelf of een andere speler hoort en legt uit waarom. Vindt je het kaartje niet bij jezelf of een andere speler passen dan mag het terug onderop de stapel.
  • Als je een schatkaart kiest of krijgt, doe je een andere schatkaart die minder bij je past terug onderop de stapel. Zo houdt iedereen steeds 5 schatkaarten en worden jou waardevolle eigenschappen steeds zichtbaarder. Want er zullen steeds meer schatkaarten bijkomen die bij je passen.

Suggesties spelduur

  • Tot alle karweitjes op zijn (je bepaalt zelf de hoogte van de stapel)
  • Bepaalde speeltijd afspreken
  • Tot je het beeld van jezelf vindt kloppen

Het is handig om van tevoren vast wat potloden, stiften, pen, papier en evt. lege stickers klaar te hebben liggen. Voor sommige karweitjes ga je dit nodig hebben.