Categorie archief: kinderyoga

dingen uitgummen

dingen uitgummenTeun komt met een brede grijns de praktijkruimte binnen. Een beetje verlegen, zijn stoere haren door de war van het fietsen. “ Ha Teun, ben je er weer? Fijn!”, verwelkom ik hem. Sinds een paar weken volgt Teun met zijn moeder, individuele Ouder & Kindyoga bij mij. Bij deze individuele yoga-coaching kun je goed inspelen wat er bij een kind speelt. Yoga kan een goed hulpmiddel zijn voor slaapproblemen, faalangst, slechte concentratie, kortom als je niet lekker in je vel zit. De houdingen, de adem- en zintuigspelletjes lokken mooie coaching gesprekjes uit.

Zo gaan we op ontdekkingsreis naar de leuke dingen en de minder leuke dingen in Teuns wereld. Spelenderwijs komen we tot een aantal oplossingen. In het relaxkoffertje zitten allerlei (hulp)middeltjes om lekker te relaxen.

Teun heeft vorige week een blauwe pijpenrager mee naar huis genomen. “Ik heb er heerlijk mee gefriemeld en goed geslapen! Er zat er zelfs een keer, één om mijn pink toen ik wakker werd”, lacht Teun. Teun kan in de knoop zitten met zijn emoties. Op één dag kan hij alles tegelijk zijn: boos, bang, blij en verdrietig. “O zo vermoeiend”, zucht hij. Het samen lezen van het prentenboek “Bang Mannetje” leidt tot mooie houdingen. We maken onder meer een hele stevige boom en een slappe pop (het geraamte in het enge bos). Met de houthakkeroefening kunnen we, alle boosheid die we voelen, heerlijk loslaten.

 

De mama van Teun geniet in de les van het enthousiasme van Teun. “Maar voor mezelf zijn deze sessies ook een heerlijk rustpuntje in de week”. In de partneroefening de Krijger maken mama en Teun samen 2 krijgers. Ze staan stevig, helemaal in hun kracht. Na een poosje vallen de krijgers lachend om. Het is mooi om de band tussen moeder & kind met elke sessie te zien groeien.

Vandaag pakken we terug op de 4 hoofdemoties, die we vorige keer besproken hebben. Met Schatgravers gaan we op avontuur naar Emotie-eiland. Uit de 4 schatten die we krijgen, doen we de minst herkenbare weg. De kaart leggen we bij de passende emotie op het Emotie-eiland. Ikzelf pak een hele mooie: “Dingen onthouden, poeh, ik word boos op mezelf als dat niet lukt” .

Teun wil de schat lief zijn voor mezelf ruilen. “Dat lukt me niet”, zegt hij. “Nog niet!” zegt hij zacht. Om een nieuwe schat te mogen pakken, moet er eerst een karweikaartje gepakt worden. We lopen als deftige dames/meneren door de zaal en we trekken gekke bekken als we een zure citroen eten. We gaan door tot we 4 schatten hebben, die goed bij ons zelf passen.

Als moeder de betekenis van de schat flexibel zijn aan Teun uitgelegd heeft, denkt hij diep na. “Ik snap het”, zegt hij, “gewoon dingen uitgummen en weer opnieuw beginnen… die schat bewaar ik”!

Carla de Vos, gastblogger Schatgravers

Deze blog werd geschreven door Carla. Zij geeft individuele yoga, Kanjeryoga, Tieneryoga en Ouder&kind yoga in haar bedrijf Flow4go.  Ze begeleidt schoolteams bij het invoeren van de methode Relax in de klas, een mix van kinderyoga, mindfulness en ademoefeningen en ze geeft les aan hoogbegaafde kinderen. Ze is te volgen via www.flow4go.nl of Facebook en Pinterest

 

Footer-600

adem in, adem uit

VGetAttachment-3.aspxandaag zoom ik in mijn Kanjeryogales in op de ademhaling. Bij het beoefenen van yoga is focus op de ademhaling heel belangrijk. Het helpt je om de houdingen (asana’s ) uit te voeren. Het ademen oefenen we altijd met ademspelletjes. Een perfecte gelegenheid om mijn pas aangeschafte nieuwe ‘schat’ in te zetten: Schatgravers.

Een aantal hier en nu kaartjes van het spel zet ik vandaag in het zonnetje. Zo wil ik de kinderen op een speelse manier bewust maken van hun ademhaling én van de schatten, die ze daarbij kunnen gebruiken.

Mijn groepje bestaat uit 5 kanjers van 6-7 jaar. Ze komen dichtbij in het kringetje zitten. Nieuwsgierig kijken ze naar de spulletjes die in de kring klaar staan. Ik heb een aantal hier en nu kaartjes geselecteerd en de kinderen mogen een kaartje kiezen. Ze kunnen niet wachten tot ze aan de beurt zijn.

Het spel helpt de kinderen enorm om in het NU te komen. Wat een spanning…, wat staat er op mijn kaartje?

Samen voeren we de opdrachten uit. ‘Diep ademhalen, waar kun je je ademhaling voelen?’ Onze tenen gaan ervan kriebelen. Het levert een heleboel gegiebel op!

Het karweikaartje ‘de bel door de lucht blazen’, prikkelt de fantasie van de kinderen. “Mijn zeepbel komt tot aan het plafond!”, roept er één.

Het is genieten om te zien hoe Schatgravers ervoor zorgt dat alle kinderen betrokken zijn en actief deelnemen. Na elke oefening mogen ze een schatkaart pakken uit het schatkistje pakken. Telkens vraag ik of ze deze schat ingezet hebben bij het karwei? Herken je de schat bij jezelf?

Rik pakt het kaartje vertrouwen. “Ook al heb ik astma”, zegt hij, “ik vertrouw op mijn longen”.

Met de karweikaart ‘Laat je buik zich vullen als een ballon’ gaan de kinderen meteen op hun rug liggen. Ze zijn trots op de dikke bolle ballonbuiken die ze maken. En natuurlijk kunnen echte ballonen niet achterblijven.

Eén ballon geven we door met de voeten. We laten hem dansen over onze benen, als de golven van het strand.

En de rode krullen van Annet, die dansen als de golven rondom haar gezicht. Met een glimlach van oor tot oor zegt ze “Het was leerzaam, leuk en grappig tegelijk!”.

Carla de Vos, gastblogger SchatgraversDeze blog werd geschreven door Carla. Zij geeft individuele yoga, Kanjeryoga, Tieneryoga en Ouder&kind yoga in haar bedrijf Flow4go.  Ze begeleidt schoolteams bij het invoeren van de methode Relax in de klas, een mix van kinderyoga, mindfulness en ademoefeningen en ze geeft les aan hoogbegaafde kinderen. Ze is te volgen via www.flow4go.nl of Facebook en Pinterest

 

Footer-600

in je eigen flow met onze gastblogger Carla

Carla de Vos, gastblogger SchatgraversWat is het mooi als kinderen hun eigen flow ervaren,

als ze zich bewust zijn van hun innerlijke kracht.

Even geen overvolle agenda,

even niet
voldoen aan allerlei eisen en testen.

Jezelf mogen zijn.

Gewoon even onthaasten.

Ik wil kinderen hun flow laten voelen,

ze laten vertrouwen op hun eigen kracht.

Daarom geef ik kinderyoga.

Ik ben Carla de Vos, woonachtig in Bergen op Zoom met mijn samengesteld gezin en ons heerlijk eigenwijs hondje Luna.

Al heel vroeg wist ik, dat ik mama en juf wilde worden en nog steeds kan ik intens genieten van de openheid en de puurheid van kinderen. In mijn 25 jaar als leerkracht basisonderwijs heb ik het onderwijs en de wereld om ons heen zien veranderen. Dit zijn niet altijd ontwikkelingen waar je blij van wordt.

Als juf, mama en als mens, vind ik dat  het onderwijs maar om 1 ding moet gaan: leren hoe je met je kwaliteiten gelukkig kunt worden, om zo, anderen in je geluk te kunnen laten delen. Het begint dus bij jezelf, je eigen kracht en je eigen flow bewust ervaren. The big question: hoe doe je dat?

De laatste jaren geef ik les aan hoogbegaafde kinderen. Zij  hebben mij vooral geïnspireerd in de zoektocht om kinderen ‘uit hun hoofd, in hun lijf’ te krijgen. Dit leidde tot verschillende prachtige opleidingen gericht op kinderyoga, mindfulness en coaching. Ik ben trots op mijn bedrijf Flow4go. Hier geef ik als yogadocente verschillende cursussen en workshops, zoals Kanjeryoga, Tieneryoga en Ouder&kind yoga.Ook begeleid ik in individuele yoga/coaching sessies kinderen die even niet in hun ‘flow’ zitten. Tot slot ben ik werkzaam in Vlaanderen als trainer bij Relax in de Klas. Hier begeleid ik schoolteam bij het invoeren van de methode Relax in de klas, een mix van kinderyoga, mindfulness en ademoefeningen.

Geregeld zet ik het mooie spel Schatgravers in, wat altijd zorgt voor een spannend avontuur en mooie gesprekken.

Anne Frank zei ooit: “Denk aan al het mooie wat er in jezelf en om je heen groeit en wees gelukkig.”

Laten we de wereld een beetje mooier te maken. Namasté

Wees welkom op mijn website: www.flow4go.nl of Facebook en Pinterest

Footer-600