Categorie archief: kindercoaching

onderbroekenlol

Het is weer zover! Een keer in de maand heb ik een Pluk-Klup in mijn praktijk.

Op deze middag komen kinderen met een Pluk-Strippenkaart voor een gezellige creatieve middag van samenzijn. Ook nieuwe kinderen kunnen aanhaken.

GetAttachment.aspxIedere keer weer een verrassing dus. Wie er komt en wat we gaan doen.
Deze woensdag staat Schatgravers weer op het programma. Gewoon, omdat je er zoveel kanten mee op kan. En omdat het nooit verveelt. En, ook niet onbelangrijk, ik vind het een reuze waardevol spel. Om ook nog eens van te genieten.

Vier meiden en twee jongens druppen binnen. Veilig kruipen de jongens bij elkaar.
Even allemaal de kat uit de boom kijken.
Wie is er deze keer? En wat gaat we doen?
Gaan we echt graven..?

Ik vertel de kinderen dat we de schatten in onszelf gaan zoeken.
Gelukkig zonder schep, maar wel op zoek naar de stralende diamanten in jezelf.
Omdat er op de hele wereld maar één zoals jij is.
Sterker nog in de hele tijd is er ook maar één zoals jij.
“Zelfs tweelingen zijn anders met hun schatten” roept iemand over tafel.
Juist, dus daarom gaan we op zoek naar 5 van die schatten van jou.
Waar je zelf ook blij van wordt. Dat is wel altijd wel handig bij het vinden van een schat.

De schatkaarten worden gedeeld. En het is altijd wonderbaarlijk wat dat al voor reacties oplevert. “Hé ze passen allemaal bij mij” roept een van de jongens. Hij noemt ze op en het is nog waar ook. Anderen roepen juist dat er kaarten zijn die echt niet kloppen.

Jongens energie is mijn passende woord.
En jawel hoor. Halverwege het spel komt deze energie door de ruimte geborreld.
Een meisje leest met een proestbui haar kaartje. We hebben het net over kamperen gehad. Dat je dan in je tent de vogels hoort fluiten. En hoe fijn dat is!
“Doe je ogen dicht en beeld je in dat je vogels hoort fluiten” leest ze op.
Deze wijze tante heeft hem meteen door.
“Allemaal de ogen dicht en net doen alsof je vogels hoort”
Met zijn allen zitten we met ogen gesloten. Al snel is de grap duidelijk!
Vanuit de tuin kwetteren complete vogelfamilies ons toe. Inbeelden hoeft niet meer.

Dan is de toon gezet en krijgen de jongens zowaar de slappe lach.
Echt zo’n heerlijke bui. Dat je niet kan stoppen. Gewoon lekker opluchting, loslaten, schuddebuiken, tranen uit je ogen en niet kunnen stoppen. En eigenlijk niet meer weten waarom ook alweer!
De meiden zijn verbaasd. Willen eigenlijk serieus door. Maar voor we het weten zijn we allemaal aangestoken. Een van de meiden roept namelijk het woord “Onderbroekenlol” en dan barst het lachen los.
Wat lekker. Ook voor mij. Even loslaten. Even met hier en nu bezig zijn. Even met een groep kinderen die je niet goed kent heerlijk lachen. En dat we vinden dat meiden altijd giechelen. Maar euh! Jongens kunnen er ook wat van.

Trots bekijken ze na het spel hun schatkaarten. Het stillere meisje die de schat “schoonheid” van een ander meisje kreeg. Stralend legt ze hem voor neer. De knuffel die wat onwennig aan de linkerbuurvrouw wordt gegeven. En het overleg met elkaar wat het woord “dankbaar” eigenlijk inhoudt.

Even buiten uitleven, tja dat hoort ook bij jongens energie!
Er worden honderden bellen door de tuin heen geblazen. Alle methodes worden overlegd en uitgevoerd. In de zon hangen ze als een groepje bij elkaar.
Na de pauze kunnen ze aan de slag met een eigen houten schatkist.
Met Washi-tape en stift fleurt ieder de schatkist op eigen wijze op.
De meiden met zoete kleurtjes plakband en hun 5 schatten op zelfgemaakte papieren hartjes geschreven. De jongens met gekleurde punaises in het hout gedrukt (Zou dat lukken Bianca?) en een bakje met zijn idool erop getekend.

Een meisje stap op het einde van de middag met de schatten geduldig, behulpzaam, gezellig, anderen met rust laten en schoonheid naar buiten.

Een jongen met zijn schatten sportief, praten, samenwerken, volhouden en harde werker.

Wat heerlijk om allemaal ontdekt te hebben dat iedereen uniek is.
Wat prachtig dat het spel Schatgravers jongensenergie bij kinderen aan wakkert!

Enthousiast, ontdekken, hier en nu, spelen, levenslust …..
Iedere keer weer een stukje ontdekken van jouw unieke eigenheid.

12196135_1706063086293861_6462734890584594472_nDeze blog is geschreven door Bianca van de Burgt van Pluk! Kindercoaching. Zij is moeder van drie zoons van 9, 11 en 14 jaar en woont samen met hen, haar man en een ondeugende labrador in Uden. Hier is ze werkzaam als kindercoach vanuit haar eigen praktijk: Pluk! Kindercoaching. Ze helpt kinderen die hun eigenheid verliezen hun unieke plek in te nemen, zodat ze vanuit basiskracht en levenslust kind kunnen zijn. Omdat het leven veel te mooi is om jezelf aan de kant te zetten. Haar werkwijze is het ontdekken, onderzoeken en ervaren van jongens energie bij kinderen, jongeren en hun ouders. Ze is te volgen op Facebook https://www.facebook.com/plukkindercoaching/ en pinterest https://nl.pinterest.com/plukcoaching/

 

wie een schat graaft voor een ander…

20160526_171455Het is dinsdagmiddag en ik ben er klaar voor; ik mag op school het schatgraversspel gaan doen met 5 meiden van groep 5. De week ervoor had ik me voorgenomen om de juf aan te spreken; of ik in haar klas wat ervaringen mocht opdoen door met kinderen het schatgraversspel te gaan spelen. Spannend om mezelf steeds meer kenbaar te maken als kindercoach! Met gezonde spanning stap ik op de juf af en warempel….ze is meteen heel enthousiast! Echt…hoef ik haar niet te overtuigen? Is mijn eerste korte introductie van wat ik wil gaan doen direct voldoende? Ongelofelijk! Ik zou er bijna een schatkaartje bij gaan zoeken voor mezelf 😉

De meiden gaan deze middag meteen enthousiast met me mee, juf heeft al een beetje verteld over wat we gaan doen. We beginnen aan het spel en omdat zij mij niet zo goed kennen en ik hen niet, nodig ik ze uit om mij te helpen als ik kaartjes trek en daar zijn ze wel voor in! Als we allemaal onze eerste vijf kaartjes voor ons hebben liggen hoor ik al meteen dat ze dingen herkennen in zichzelf en elkaar van wat er op de kaartjes staat. Wat mooi om te zien hoe de meiden tijdens het spel zo nadenken over wat er op de kaartjes staat; of dit bij hunzelf past of bij iemand anders en waarom. Er ontstaan ontzettend leuke gesprekken over welke eigenschap bij wie past en wie ergens goed in is. De stralende gezichten van de meiden als er positieve dingen over hen gezegd worden…en dat dan de rest van de groep het er ook mee eens is! En het enthousiasme waarmee er vingers omhoog gaan als iemand een kaartje trekt….”ik kan dat ook heel goed…dat kaartje past echt bij mij!”…alle vingers in de lucht en allemaal voorbeelden om ervoor te zorgen dat dat mooie kaartje bij hen komt. En dat ze dan toch ook soms het kaartje lekker bij zichzelf leggen omdat ze, ondanks de leuke voorbeelden van de andere meiden, het toch het beste bij zichzelf vinden passen!

Opeens trekt een meisje het kaartje “geheimen bewaren”. Weer gaan er allemaal vingers in de lucht, “want weet je nog dat wat ik toen niet mocht zeggen van jou…? dat heb ik nog steeds niet gezegd!” en “maar ik kan dat ook heel goed, je vertelt mij ook altijd geheimen”….ik zie het meisje nadenken, rondkijken en een paar keer oogcontact met mij zoeken. Even is het stil en dan kijkt ze me aan en zegt “ik geef het kaartje aan jou! Ik weet geen voorbeeld erbij, maar ik voel dat gewoon zo”. Wauw….krijg ik zomaar zelf heel onverwacht een geweldig compliment! Het vertrouwen in mij wat ze hiermee zomaar uitspreekt geeft mij weer nog meer vertrouwen in de stap die ik heb genomen om kindercoach te worden….en dat zomaar op een dinsdagmiddag!

Jammer dat ik rekening moet houden met de tijd, de schooldag zit er bijna op, want we hadden nog wel even door kunnen gaan met schatgraven! Maar ik wil ze ook nog even de tijd geven om stil te staan bij de kaartjes die nu voor ze liggen. Ik leg uit dat ik voor iedereen een glazen potje heb meegenomen en dat ze hun vijf schatten op vijf mooie blaadjes mogen schrijven, het potje mogen versieren en de schatten hierin mee naar huis mogen nemen. Ik vertel dat ze de mooie dingen die ze ontdekt hebben over zichzelf en die de anderen over hen gezegd hebben dan nog eens een keertje terug kunnen lezen. Zomaar, of als je je misschien een keertje niet zo fijn voelt. “Dat is echt iets voor mij”, zegt een van de meiden heel enthousiast, “want ik voel me vaker verdrietig en dan weet ik inderdaad niet meer waar ik goed in ben!”. Wat een inzicht en openheid!

Potjes worden versierd, briefjes met de grootste concentratie geschreven en dan gaan ze heel enthousiast terug naar de juf. Die op haar beurt ze allemaal even wat aandacht geeft en vraagt naar wat voor een geweldige dingen er wel niet in hun potjes zit. En ik…? Ik ga super enthousiast naar huis, wat een ervaring weer!

In de dagen erna krijg ik als bonus ook nog positieve reacties van een aantal moeders, niet alleen over wat ik op school met hun dochters heb gedaan maar ook over de resultaten die ze thuis hebben gezien en ervaren.

Een eigen praktijk als kindercoach….de ene dag zie ik het meer voor me dan de andere. Twijfels over of ik dit kan, hoe ik het ga doen…ze zijn er heel regelmatig. Het los moeten laten van vaststaande protocollen, zoals ik in mijn vorige baan had, is heel spannend maar ook fantastisch. Het opdoen van ervaringen, met het schatgraversspel als kleine houvast, sterkt me. Een praktijk, een praktijknaam, alle praktische dingen die komen kijken bij het openen van een eigen praktijk….het komt allemaal wel. Ervaringen opdoen in trajecten met kinderen als kindercoach, dát is nu het meest waardevol voor me. Deze ervaringen neemt niemand me meer af en maken mij steeds meer kindercoach.

 

Suzanne GanzevlesDeze blog werd geschreven door Suzanne, 40 jaar en moeder van drie toppers van 8, 6 en 4 jaar. Een dochter, twee zoons, drie verschillende karakters. Komt oorspronkelijk uit Limburg, maar is voor de liefde naar Zwolle verhuisd en heeft daar geen seconde spijt van gehad :-) En…na jaren in de jeugdzorg gewerkt te hebben, nu beginnend kindercoach! En daar ligt natuurlijk de link met Schatgravers. Haar ervaringen hiermee in haar eigen gezin en in haar zoektocht naar haar werk als kindercoach deelt ze op deze plek regelmatig met jullie.

“Je gaat toch niet lopen als een bange leeuw?”

Als beginnend kindercoach wil ik alle boeken en spellen wel aanschaffen die ik tegenkom. Onmogelijk en vooral onbetaalbaar!  Toen ik Schatgravers zag, begon het overal te kriebelen, maar ik was ook kritisch. Is het een aanvulling voor mijn praktijk? 

10923617_1585480908330478_8823604740821429694_nMijn ‘collegavriendin’ had het spel gekocht en was enthousiast, heel enthousiast. Het zou écht iets voor mij zijn. Toen ik daarna van Matty hoorde dat ik het ook in mijn gezin heel goed kon inzetten was ik om. Dit spel zou écht bijdragen aan zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld. Een paar dagen later had ik het doosje in huis. 
 
Ik vind het spel geweldig en de kinderen waarmee ik het tot nu toe speelde ook. Al die mooie schatten op een stapel… het laat kinderen zo bewust kijken naar zichzelf. Vijf kwaliteiten op een rij… Bij elke schatkaart die ze nieuw mogen pakken gaan ze goed nadenken over welke schat het beste bij hun past. “Dit kaartje mag weg, want deze past nóg beter bij mij!” Prachtig, toch? 
 
Vlak nadat de postbode mij het doosje had gebracht, speelde ik Schatgravers met een gevoelig, onzeker meisje van 13 jaar. Zij wilde al snel niet meer meedoen. Sommige opdrachten, van de karweikaarten, vond ze spannend of raar. “Je gaat toch niet lopen als een bange leeuw?” Ik was blij dat ze haar grens aangaf. Tegelijk gunde ik het haar zo om toch op deze manier haar kwaliteiten en talenten te laten ontdekken. 
 
Dit lieve meisje houdt erg van edelstenen. Ze spaart ze en weet er enorm veel vanaf. Toen we het spel weer gingen spelen heb ik voor haar drie stenen neergelegd. Deze kon ze als joker inzetten, wanneer er een vraag kwam die ze niet wilde beantwoorden. Even was ze bang niet genoeg te hebben aan drie stenen. 

Twijfelachtig, maar toch nieuwsgierig genoeg, begon ze voor de tweede keer aan het spel. We hebben doorgespeeld tot ze vijf schatkaarten had die precies bij haar pasten. Na afloop keek ze vol trots naar haar vijf beste kaarten van dat moment. “Ja, dit ben ik.” 
 
En de edelstenen? Die heeft ze niet allemaal nodig gehad. Ze liggen klaar voor als we weer gaan ‘Schatgraven’… 

chantal harwig gastblogger SchatgraversDeze blog is geschreven door onze gastblogger Chantal. Ze houdt van roze, van tulpen en van foto’s maken. Ze is moeder en kindercoach, vanuit haar praktijk  “Eigenwens”. Ze vindt het heerlijk dat ze heeft geleerd zichzelf te zijn. Chantal is met haar praktijk te vinden op instagram en op Facebook. Neem snel een kijkje!

Ook gastblogger worden? Al gastbloggend kun jij anderen inspireren met jouw verhaal, spelsuggestie en/of foto. Schrijf je graag? Vang je graag momenten met potlood of stift? Of kijk je de hele dag zoekend rond naar fotomomentjes? Dan zijn wij op zoek naar jou! Kijk hier voor meer info. 

Footer-600

Tadaaaa, hier is Chantal!

chantal harwig gastblogger SchatgraversIk ben Chantal, geboren in 1977 te Haarlem en nu woonachtig in Twente, samen met mijn man, dochter (2001), zoon (2006) en onze shetlandpony’s.

Ik hou van roze, van lezen en van de zee. Van wandelen,  knuffelen en van de zonsondergang. Ik hou van tulpen, tekenen, van Oostenrijk en van foto’s maken.

Ik heb bijna 17 jaar in het onderwijs gewerkt als groepsleerkracht, maar het huidige onderwijssysteem en ik waren geen vrienden meer. Gelukkig kon ik na een aantal fijne gesprekken met mijn toenmalige werkgever, afstand nemen van het onderwijs. Het was voor ons beiden beter, denk ik.

Er volgde een periode van leren, ontwikkelen, ontdekken… van groei.
Wat heb ik vaak gedacht dat ik mijzelf kwijt raakte, dat ik niet meer wist wie ik was, maar ik kwam juist steeds dichter bij mijzelf te staan. Een Chantal die er altijd al was, maar die ik niet (meer) zag, ik vraag me zelfs af of ik haar al ooit had mogen leren kennen.

Inmiddels leef ik mijn “Eigenwens”. Ik kan mijzelf zijn en wat voelt dat goed!
Ik ben gecertificeerd en geregistreerd kindercoach en heb een prachtige praktijkruimte aan huis. Daar geef ik individuele coaching, weerbaarheidstraining in kleine groepjes en creatieve middagen. Momenteel leer ik om trainer te kunnen worden, zodat ik straks zelf trainingen/workshops kan gaan geven aan volwassenen. Binnenkort geef ik mijn eerste lezing, tijdens een ouderavond op een basisschool.

Na jarenlang te hebben gezwegen durf ik eindelijk van mijzelf te laten horen. Hoe bijzonder was het dan ook dat ik benaderd werd door Matty en Greetje of ik gastblogger wilde worden. Best een beetje spannend, best een beetje onwenning, maar leuk… Ja! Leuk!

Hier ben ik dan… in mijn voorstelblog.
Ik ben Chantal! En ik wens ieder kind een blij hartje. Wat is jouw ‘eigenwens’?

Chantal is met haar praktijk te vinden op instagram en op Facebook. Neem snel een kijkje!

Footer-600

gastblogger worden

Oh, echt, jullie hebben geen idee hoe goed het ons doet dat Schatgravers op zoveel plekken en op zoveel manieren gespeeld wordt. Wij waren al behoorlijk euforisch, maar jullie enthousiasme slaat alles. Dat bracht ons op een knettergoed idee: gastbloggers!

Al gastbloggend kan jij anderen te inspireren met jouw verhaal, spelsuggestie en/of foto. Schrijf je graag? Vang je graag momenten met potlood of stift? Of kijk je de hele dag zoekend rond naar fotomomentjes? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Samen met een aantal vaste gastbloggers mag jij op onze website schrijven/fotograferen/tekenen over jouw fijne spelmomentje, spelsuggesties, mooie spelvormen of succesverhalen. Zo help jij anderen om zoveel mogelijk plezier te hebben van Schatgravers.

Dit ben jij: Een enthousiaste Schatgravende ouder, coach, kind of jongere.

Dit wil jij: Op regelmatige basis een unieke, special-voor-Schatgravers-gemaakte tekst, tekening, foto maken.

Dit krijg jij:

  • Een online platform om jouw talent te showen
  • Link- en naamsvermelding als vaste gastblogger
  • Link- en naamsvermelding onder al je blogs
  • Een link van al je blogs naar onze facebook-pagina en bij tekeningen of foto’s ook naar ons instagram-account.
Lijkt het je wat? Stuur dan een  enthousiast motivatie-mailtje naar info@schatgravers.com o.v.v. gastblogger gezocht. Wij kijken uit naar jouw reactie!

Footer-600