Zo ga ik het doen!

volle kracht vooruit 1“Hoe nu verder in deze moeilijke tijd?” Een vraag die ons allemaal bezig houdt. Jong, oud, mensen die extra zorg nodig hebben, het bedrijfsleven, instellingen, enz, enz.
Kortom de hele maatschappij. En dus zeker ook jouw gezin!

Elke dag opnieuw wordt er verzocht om meer aandacht voor elkaar………

Maar hoe doe je dat als je zelf niet weet hoe nu verder?

Een mooi begin om daarin richting te kunnen geven is zoveel mogelijk ouders op de hoogte brengen van de mogelijkheid om heel eenvoudig vanuit je luie stoel een begin te kunnen maken met hoe het nu verder moet met jou als persoon of jullie als gezin, is het aanbieden van een online workshop “KOMPASVINDER” had ik mij zo bedacht. Begonnen met het online aanbieden van schatgravers, nu ook de verdieping in met inzetten van KompasVinder speciaal voor moeders.

Waarom moeders? Om de eenvoudige reden dat het in de meeste gevallen de moeders zijn die zich afvragen: “Hoe doen andere moeders dit?”
Het antwoord is heel eenvoudig: “DIE ANDERE MOEDERS DOEN OOK MAAR WAT!”

7 aanmeldingen kreeg ik, van stoere moeders die hun eigen kompas uit willen zetten. Hoe gaaf! Allemaal nieuwsgierig naar deze online uitdaging, de uitnodigingen voor een ZOOM sessie verstuurd en tips voor handige materialen binnen handbereik te hebben gedeeld, zijn wij er klaar voor.

We gaan  aan de slag met de koers en vizierkaarten met hier en daar een luchtige expeditie kaart erdoorheen. De  oe’s en aa’s waren niet van de lucht.
Ieder op hun eigen wijze inzichten vergaren die verheldering brengen in deze zware tijd. Voor zichzelf of voor hun gezin.

De sessie afsluitend met de meest mooie, hartverwarmende reacties samengevat met in het VIZIER: “ZO GA IK HET DOEN” en de “INSPIRATIE” van deze workshop als KOERS. Mooier had ik het mij niet kunnen bedenken. Dank je wel lieve deelnemers: VOLLE KRACHT VOORUIT!

thumbnail_IMG_0990

Nu wil je natuurlijk ook iets meer weten over mijzelf 😊

Mijn naam is Mandy Braet, moeder van een inmiddels volwassen zoon en dochter. Ik woon samen met mijn man en coach hond Rebel in Harlingen, mooie stad aan het wad. En ik geniet met volle teugen van mijn praktijk Durven & Zo coaching, Ik ondersteun jongeren en ouders die even wat hulp kunnen gebruiken bij leren, opvoeden, een vervelende situatie of gewoon steviger in hun schoenen willen staan.

Ik ben fan van Schatgravers omdat het breed inzetbaar is en waardevolle momenten tot stand brengt zowel bij de 1 op 1 coaching als in groepen. Om het spel nog breder uit te dragen, is het idee ontstaan om workshops te gaan geven, op scholen, in teams maar ook quality time workshops voor ouders en hun kinderen/pubers. Het is iedere keer opnieuw een feestje om mooie en bijzondere ervaringen te mogen mee beleven.

Coronatijd, Online coaching en schateiland Expeditie, kan dit samen?

Net voor de coronatijd had ik een nieuwe coachee. In eerste instantie bedacht ik oké, nu mag ik dus online gaan coachen. Mijn hoofd vond hier van alles van. Deze aan de kant gezet. En toen..

Ik ga schatgravers gewoon spelen. In plaats dat de ander de kaartjes pakt, maak ik 4 stapeltjes en dan laat ik haar zeggen van welk stapeltje ze een kaart wilt.

IMG_4269We gaan het gewoon doen.

Van tevoren sprak ik natuurlijk wel af, wat stapeltje 1, 2, 3 en 4 is.

Diegene gaf aan welke ik moest pakken. Daarna gingen we ze bespreken.

En het mooie was…….. Zelfs nu op deze manier klopte het. Dat vind ik altijd zo gaaf aan schatgravers. Het werkt altijd zo mooi en inzichtelijk. Ik had alleen niet verwacht dat het zo online ook zou werken. Dus dat was voor mij een mooie aanvulling.

De volgende keer ging ik op Schateilandexpeditie.

Kan dit was een vraag was een vraag in onze community? Ja dus. Het grappige was, dat ik daar niet over nagedacht had. Ik bedacht wat zou ik kunnen doen en dit leek mij een mooie tool.

Ik had van te oren de schateiland poster opgestuurd. Wat heel mooi was, was en dat ik al verwacht had, dat ze toch liever een schateliand zelf zou tekenen.

 

Ik heb in feite op dezelfde manier gewerkt als ik normaal live doe. Zij tekende en ik

stelde de vragen. Af en toe vroeg ik dan of ze het beeld wilde draaien, zodat ik kon zien wat ze deed. Ik vroeg wel of ze wilde benoemen waar ze mee bezig was, want normaal zie ik dit als coach meteen, alleen nu dus niet. Ik kon gewoon doorvragen op de antwoorden.

Het was zo leuk om op deze manier bezig te zijn.

Het meest waardevoller vond ik dat de ander bepaalde dingen bijvoorbeeld extra groot of klein tekende. Bijvoorbeeld bij wat wil je achterlaten? Dan tekende ze een groot schip. Bij de vraag waar verlang je na? Een oase tekenen met hangmat, onbewust. Ze verlangde enorm naar rust. Dat was heel mooi en waardevol. Voor mijn gevoel werkte ik op deze manier nog meer met het onbewuste en met intuïtie, zowel van de ander als mijzelf.

Dus mijn antwoord op de titelvraag is een volmondig JA. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring. Ik hoop in ieder geval dat je er net zoveel plezier aan ervaart als ik.

Ik hoor het graag. Voor nu wens ik je veel plezier!!

 

Lisette Sillessen.  Coach & Trainer voor kinderen en opvoeders HSP

 

IMG_2224Ik ben Lisette Sillessen. Moeder van 2 hoogsensitieve kinderen, een zoon (10) en een dochter (7). Mede door mijn kinderen ben ik erachter gekomen dat ik zelf hoogsensitief ben. Sinds 1997 ben ik werkzaam in het onderwijs. Tevens heb ik mijn eigen coachpraktijk. Ik heb mij in de loop der jaren steeds verder en verder gespecialiseerd in de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen en volwassenen. Ik hou ervan om een ander in zijn kracht te zetten, op een andere manier te kijken naar de ander. Te luisteren zonder oordeel en met een open blik. Weet je niet goed meer wie je bent, wat je kwaliteiten zijn of loopt jouw kind hiermee vast. Ik begeleid je graag. Ik vind het fijn om met je mee te lopen en door het stellen van de juiste vragen, zet ik je in beweging. Je doet het zelf. Ik mag met je meelopen. Op mijn pad ontmoet ik veel hoogsensitieve mensen, sommige weten het al. Sommige zijn het net aan het ontdekken. Ik vind het zo mooi om met je te werken. Mijn merkbelofte is de Kracht van Samen. We doen het samen, naast elkaar. Hoe mooi is het als je nu dit pad samen mag bewandelen.

Bij mij in de praktijk komen kinderen die niet lekker in hun vel zitten (bijvoorbeeld door hun hoogsensitiviteit of weinig zelfvertrouwen), waar voor ouders begeleiding zoeken.

Een kind is onderdeel van het systeem. Hierdoor komt het voor dat ik een of beide ouders coach. Vaak zie je dat het hele gezin er krachtig door wordt. Enkel en alleen doordat er meer bewustwording is en rust. En iedereen mag zijn zoals hij is. Je bent goed zoals je bent. Als je met mij gewerkt hebt, weet je wat jouw kwaliteiten zijn. Dat je trots mag zijn op wie je bent.

Samen gaan we aan de slag en zorgen we ervoor. Lisil de kracht van samen.

Een nieuwe koers met je schoolteam, chocoladerivieren en apenkooi-eiland.

Wat ben ik toch een geluksvogel!
image00001Zit ik midden in een schatgravers expeditie, mag ik al meegenieten van de volgende.
Blijft bijzonder dat dit spel in heel uitlopende situaties inzetbaar is!
Zo is een team van een basisschool, fanatiek aan de slag met een update van hun schoolplan met behulp van “schatgravers en schatgravers expeditie”. Best pittig, maar zeker ook verhelderend en verbindend. Mooi om niet alleen een zakelijke vibe te ervaren, maar beslist ook de verbindingen onderling te zien groeien. Juist dat maakt krachtig en maakt het mogelijk om nieuwe avonturen aan te gaan. Het mooie van op expeditie gaan, is dat alles mogelijk is en uiteindelijk de “waardevolste schatten” boven komen drijven en een nieuwe koers kan worden uitgezet. Gooi die trossen maar los!

image00027Op een heel ander niveau, maar evengoed supertof, mocht ik met een groepje kinderen mee op  expeditie. Ieder in hun eigen beleving. Verrassende kwaliteiten werden ontdekt en elkaar ook zo oprecht gegund. We hebben in één middag de meest geweldige avonturen beleefd. Chocolade rivieren overgestoken, krokodillen geaaid, een ponytocht door de bergen gemaakt, heerlijk gegeten in een pannenkoeken hut en nog een uitstapje gemaakt naar apenkooi eiland. Zomaar een paar belevenissen die je tegen kunt komen tijdens een workshop “schatgravers expeditie”. Na dit doldwaze avontuur, kan de conclusie worden getrokken dat de kwaliteiten van de deelnemers extra zijn belicht en hun doelen in kaart zijn gebracht. Dit moois hebben we op een briefje geschreven en in flessenpost verpakt. In een zelf beschilderde schatkist gestopt en samen met een heus kompas en een persoonlijke “geluksteen”, een  aandenken gecreëerd  om je eigen koers te bepalen en te koesteren waar je voor staat.image00031

Mijn wens: dat alle gemaakte plannen en mooie toekomstdromen werkelijkheid mogen worden!

Nieuwsgierig geworden? Zou je ook wel eens een worp willen doen? Hou je dan vooral niet in en ontdek wat Schatgravers voor jou, je kind, je gezin, je familie, je team bij een sportclub of je team op je werk, voor je kan betekenen. En deel het succes van de groep waaraan ik deze workshop mocht geven.thumbnail_IMG_0990

Nu wil je natuurlijk ook iets meer weten over mijzelf 😊

Mijn naam is Mandy Braet, moeder van een inmiddels volwassen zoon en dochter. Ik woon samen met mijn man en coach hond Rebel in Harlingen, mooie stad aan het wad. En ik geniet met volle teugen van mijn praktijk Durven & Zo coaching, Ik ondersteun jongeren en ouders die even wat hulp kunnen gebruiken bij leren, opvoeden, een vervelende situatie of gewoon steviger in hun schoenen willen staan.

Ik ben fan van Schatgravers omdat het breed inzetbaar is en waardevolle momenten tot stand brengt zowel bij de 1 op 1 coaching als in groepen. Om het spel nog breder uit te dragen, is het idee ontstaan om workshops te gaan geven, op scholen, in teams maar ook quality time workshops voor ouders en hun kinderen/pubers. Het is iedere keer opnieuw een feestje om mooie en bijzondere ervaringen te mogen mee beleven.

Zelluf ontwikkelen en compliment-overpeinzingen

‘Wil je het ingetekende eiland of wil je het zelf tekenen?’

Iedere keer als ik met de Schateiland Expeditie werk, vind ik het weer fantastisch tot bijna magisch wat eruit naar voren/boven komt. Zo vind ik het heel vaak mooi om te merken dat ik van te voren altijd een inschatting maak van het type kind en of deze dan wil werken met een ingevulde kaart of juist helemaal zelf wil tekenen.

Wat ik zo leuk vind, is dat ik heel veel kinderen in mijn praktijk krijg die een vrije geest hebben, creatieve eigen-wijze kinderen. Kinderen die aan de ene kant heel goed weten wat ze willen, maar aan de andere kant dan soms tegen bepaalde zaken aanlopen. Deze kinderen maken het liefste hun schateiland “zelluf.” Ze willen zelf bepalen waar alles komt op welke plek enz. Ze willen wel graag een soort van houvast, door een voorbeeld. Als ik met deze kinderen het Schateiland doorloop, dan hebben zij meestal een ingevulde ergens staan. Ze hebben dan nog wel een klein ruggensteuntje aan de ene kant en aan de andere kant kunnen ze het zelf bepalen.

Het is dan zo mooi om te zien dat sommige wel de grote lijnen overnemen en andere kinderen juist weer helemaal niet.

Wat mij wel vaak opvalt en dat is zowel bij de kinderen die werken met de ingevulde schateilandposters als diegene die werken met de zelfontwikkelde schateilandposters, de opdracht bij het kampvuur……

Schateiland-Expeditie-headerZonder alles te verklappen 😉 staat het kampvuur voor  complimenten.

Ze vinden het heel moeilijk om een compliment over zichzelf op te noemen. En dit was mij ook al opgevallen als ik  Schatgravers speel. Dit speel ik altijd bij de eerste bijeenkomst.

Nou vraag ik mij dus af, vindt men het zo lastig om een compliment te ontvangen? Ik weet dat wij als volwassenen hier heel vaak last van hebben en meteen een mooi compliment onderuit gaan halen in de zin van: “o, dat was in de uitverkoop, of iets dergelijks.” i.p.v. dat we het compliment in ons opnemen en gewoon dank je zeggen.

 

Dus mijn vraag aan jullie: valt het jullie ook op? En wat denken jullie dat het kan zijn?

Ik ben benieuwd of jullie het ook zo zien.

IMG_2224Ik ben Lisette Sillessen. Moeder van 2 hoogsensitieve kinderen, een zoon (10) en een dochter (7). Mede door mijn kinderen ben ik erachter gekomen dat ik zelf hoogsensitief ben. Sinds 1997 ben ik werkzaam in het onderwijs. Tevens heb ik mijn eigen coachpraktijk. Ik heb mij in de loop der jaren steeds verder en verder gespecialiseerd in de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen en volwassenen. Ik hou ervan om een ander in zijn kracht te zetten, op een andere manier te kijken naar de ander. Te luisteren zonder oordeel en met een open blik. Weet je niet goed meer wie je bent, wat je kwaliteiten zijn of loopt jouw kind hiermee vast. Ik begeleid je graag. Ik vind het fijn om met je mee te lopen en door het stellen van de juiste vragen, zet ik je in beweging. Je doet het zelf. Ik mag met je meelopen. Op mijn pad ontmoet ik veel hoogsensitieve mensen, sommige weten het al. Sommige zijn het net aan het ontdekken. Ik vind het zo mooi om met je te werken. Mijn merkbelofte is de Kracht van Samen. We doen het samen, naast elkaar. Hoe mooi is het als je nu dit pad samen mag bewandelen.

Bij mij in de praktijk komen kinderen die niet lekker in hun vel zitten (bijvoorbeeld door hun hoogsensitiviteit of weinig zelfvertrouwen), waar voor ouders begeleiding zoeken.

Een kind is onderdeel van het systeem. Hierdoor komt het voor dat ik een of beide ouders coach. Vaak zie je dat het hele gezin er krachtig door wordt. Enkel en alleen doordat er meer bewustwording is en rust. En iedereen mag zijn zoals hij is. Je bent goed zoals je bent. Als je met mij gewerkt hebt, weet je wat jouw kwaliteiten zijn. Dat je trots mag zijn op wie je bent.

Samen gaan we aan de slag en zorgen we ervoor. Lisil de kracht van samen.

wat naar boven kwam door alleen maar wat legendakaartjes

Wat een mooie coachingstool!!

“Ik had niet verwacht dat ik zoveel informatie uit de expeditie zou halen.”

IMG_9608Sinds mei ben ik vele ervaringen rijker. Ik had mij ingeschreven voor de online training Schateiland Expeditie. Wat heeft mij deze manier van werken veel opgeleverd en natuurlijk niet mij, maar juist mijn coachees. Ik vond het wonderbaarlijk wat ik allemaal naar boven kon halen bij kinderen door ze ‘alleen maar’ de legendakaartjes met tekenopdrachten uit te laten voeren. Natuurlijk heeft het ook te maken hoe je als coach kijkt, luistert en aanhaakt. Ik merk dat de kinderen het heel fijn vinden om het te spelen en dat we door deze manier van werken ook weer een bepaalde verdieping samen krijgen. Wat ik interessant vond, was dat ik van te voren altijd een inschatting maakte, qua eilandtekening. Kiest dit kind voor het ingevulde eiland of juist niet. De vrije, creatieve kinderen kozen vaak voor de lege eilanden, de kinderen die het lastig vonden om te tekenen kozen voor de ingevulde tekening. Nog niet wetende dat ze later ook nog zelf tekeningen erbij gingen maken en juist doordat er een opbouw inzit, groeiden ze hierin in hun zelfvertrouwen.

Dit is mijn eerste verhaal dat ik met jullie deel als blogger voor het spel schatgravers en de Schateiland Expeditie. Ik ga zeker nog in op individuele expedities van kinderen, voor nu vond ik dit een mooie start om te beginnen met wat ik gezien en gehoord heb. Zaken als moeite hebben met keuzes te maken, afscheid nemen, persoonlijkheid kwamen aan de orde.

Ik ben benieuwd wat jij allemaal eruit gaat als je op expeditie gaat. Gaat het kind meteen aan de slag, weifelt het een beetje, welke opmerkingen maakt het tussendoor in zichzelf?

 

IMG_2224Ik ben Lisette Sillessen. Moeder van 2 hoogsensitieve kinderen, een zoon (10) en een dochter (7). Mede door mijn kinderen ben ik erachter gekomen dat ik zelf hoogsensitief ben. Sinds 1997 ben ik werkzaam in het onderwijs. Tevens heb ik mijn eigen coachpraktijk. Ik heb mij in de loop der jaren steeds verder en verder gespecialiseerd in de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen en volwassenen. Ik hou ervan om een ander in zijn kracht te zetten, op een andere manier te kijken naar de ander. Te luisteren zonder oordeel en met een open blik. Weet je niet goed meer wie je bent, wat je kwaliteiten zijn of loopt jouw kind hiermee vast. Ik begeleid je graag. Ik vind het fijn om met je mee te lopen en door het stellen van de juiste vragen, zet ik je in beweging. Je doet het zelf. Ik mag met je meelopen. Op mijn pad ontmoet ik veel hoogsensitieve mensen, sommige weten het al. Sommige zijn het net aan het ontdekken. Ik vind het zo mooi om met je te werken. Mijn merkbelofte is de Kracht van Samen. We doen het samen, naast elkaar. Hoe mooi is het als je nu dit pad samen mag bewandelen.

Bij mij in de praktijk komen kinderen die niet lekker in hun vel zitten (bijvoorbeeld door hun hoogsensitiviteit of weinig zelfvertrouwen), waar voor ouders begeleiding zoeken.

Een kind is onderdeel van het systeem. Hierdoor komt het voor dat ik een of beide ouders coach. Vaak zie je dat het hele gezin er krachtig door wordt. Enkel en alleen doordat er meer bewustwording is en rust. En iedereen mag zijn zoals hij is. Je bent goed zoals je bent. Als je met mij gewerkt hebt, weet je wat jouw kwaliteiten zijn. Dat je trots mag zijn op wie je bent.

Samen gaan we aan de slag en zorgen we ervoor. Lisil de kracht van samen.

Kringen in het water

‘Zouden we op deze manier ook het schoolplan kunnen visualiseren?’

Was de vraag die werd gesteld gaandeweg de workshop Schatgravers voor professionals die ik als Schatgravers licentie trainer gaf aan teamleden van een basisschool. Nieuwsgierig naar het spel en enthousiast aan de slag met de spelvormen voor zowel onderbouw als bovenbouw, borrelde deze vraag op.

image00096De aanleiding hiervoor waren de gesprekken die los kwamen bij het spel in lange-rij-ganzenbord opstelling. Een lange rij met steeds 2 schatkaarten en 1 karweikaart. Met een dobbelsteen werd het aantal worpen bepaald en het lieveheerbeest reed over de kaarten naar de juiste kaart. Om beurten werd gegooid en mocht de kaart worden voorgelezen. Soms hilarische situaties, maar ook luchtige en zelfs diepgaande gesprekken kwamen op gang.

Ik blijf me iedere keer opnieuw verwonderen over wat Schatgravers teweeg brengt. Er zijn namelijk altijd een aantal deelnemers die er een beetje sceptisch in staan.

Zo bijzonder om te zien dat juist ook deze personen geprikkeld worden. Je voelt de vibe door de groep gaan en ziet de mooiste ideeën ontstaan. Hiermee wordt wederom aangetoond dat het spel op ontelbare manieren kan worden ingezet.

Het is dan ook een feestje om de workshops te mogen geven. Wat een inspiratie! Iedereen wil ermee aan de slag. Een mooier compliment bestaat er eigenlijk niet. De ideeën volgen elkaar op en ter plekke wordt besloten dat het voltallige team hier op korte termijn mee aan de slag gaat. Hoe mooi is dat?!

Na elke workshop is er steeds weer een vervolg dat nog lang doorspeelt. Zie het als een steen die je in het water gooit, het blijft steeds opnieuw weer mooi om te zien hoeveel, hoe lang en hoe ver de kringen in het water reiken. Schoolplan-ver blijkbaar ; )

Nieuwsgierig geworden? Zou je ook wel eens een worp willen doen? Hou je dan vooral niet in en ontdek wat Schatgravers voor jou, je kind, je gezin, je familie, je team bij een sportclub of je team op je werk, voor je kan betekenen. En deel het succes van de groep waaraan ik deze workshop mocht geven.thumbnail_IMG_0990

Nu wil je natuurlijk ook iets meer weten over mijzelf 😊

Mijn naam is Mandy Braet, moeder van een inmiddels volwassen zoon en dochter. Ik woon samen met mijn man en coach hond Rebel in Harlingen, mooie stad aan het wad. En ik geniet met volle teugen van mijn praktijk Durven & Zo coaching, Ik ondersteun jongeren en ouders die even wat hulp kunnen gebruiken bij leren, opvoeden, een vervelende situatie of gewoon steviger in hun schoenen willen staan.

Ik ben fan van Schatgravers omdat het breed inzetbaar is en waardevolle momenten tot stand brengt zowel bij de 1 op 1 coaching als in groepen. Om het spel nog breder uit te dragen, is het idee ontstaan om workshops te gaan geven, op scholen, in teams maar ook quality time workshops voor ouders en hun kinderen/pubers. Het is iedere keer opnieuw een feestje om mooie en bijzondere ervaringen te mogen mee beleven.

het gaat niet om wat er onder de kerstboom ligt, maar met wie je eromheen zit

Omdat wij dromen van een kerst waarbij de lieve woorden als sneeuwvlokken door de lucht dwarrelen en klassen, families en andersoortige groepen zo samen mogelijk zijn. Waarbij het niet gaat om wat er ónder de kerstboom ligt, maar om wie er omheen zit,  hebben we kersterige spelvormen en tips voor je. Je kunt hierbij Schatgravers en KompasVinder naar believen combineren. Zodat je ’t met een groep mensen van verschillende (of dezelfde) leeftijden te spelen. Perfect, om die connectie met elkaar te vinden. En lekker positief, hoopvol en wonderlijk.

kranskaart
Schatgravers en KompasVinder is de ultieme finishing touch voor iedere kerstboom! Zet de karweikaarten/expeditiekaarten die jij in jouw klas, huis of praktijkruimte fijn vindt erin en laat elke dag eentje pakken. Als ware het kransjes. Maar dan eigenlijk nog veel lekkerder. Verbindender. Hoopvoller en wonderlijker. Oja. En gezonder. Werk of ben je vooral met (jong) volwassenen? Doe dit dan met de Expeditiekaarten van KompasVinder! Vooral de dagkaarten zullen je prachtige open gesprekken opleveren.  Verstop de kaartjes in een kerstboom, los tussen de takken vlakbij de stam staan ze redelijk stevig. En laat zo nu en dan eens  een nieuw kaartje pakken.
bijgerechtkaart (Voor bij het kerstdiner met je familie, klas of collega’s)
Iedereen kiest voor elke andere aanwezige een schatkaart/Vizierkaart en legt die bij het bord van de ander. Voordat je gaat eten legt iedereen zijn schatkaartjes op volgorde van passend naar niet-passend.  Tussen de gangen door mag steeds 1, 2 of 3  van de aanwezigen zijn rijtje toelichten.

kersttafelpraat (Voor bij het kerstdiner met je familie, klas of collega’s)
Onder ieder bord ligt een karweikaart/expeditiekaart (dagkaarten) ,Tussen de gangen door mag steeds 1, 2 of 3  van de aanwezigen kaart oplezen en doen of beantwoorden. Diegene nodigt de zijn tafelgenoten uit om mee te doen.

Manieren om te bepalen wie mag beginnen

  • hoeveel kerstkransjes je al op hebt
  • wie het langst in de keuken stond
  • hoeveel kerstkaarten je hebt gestuurd
  • aantal kerstdiners waar je dit jaar aan meedoet
  • hoeveel kerstfilms je hebt gezien

 

wie zijn wij-greetje

42501459_893696764160678_6073059610237861888_nIk ben Greetje Welten (1980): coach, counselor, spellenauteur en schrijfster in spé. In november 2007 heb ik mijn praktijk voor kinder-, jongeren- en oudercoaching ‘Het Zonnewiel’ opgericht. Hiermee was ik één van de eerste kindercoaches van Nederland. De vakjury van de KVK bekroonde mijn praktijk in 2009 als best startende onderneming van Zuid-West Nederland. Ik zie altijd en bij iedereen mogelijkheden tot groei en help grote en kleine mensen graag door middel van coaching en counseling een fijner en authentieker leven te leiden.

In 2010 heb ik Matty ontmoet. We hadden direct een klik. Ik herken bij haar dezelfde drang tot creëren en innoveren. We stroomden beiden over van ideeën en enthousiasme. Ik zal nooit vergeten dat we met elkaar afspraken een goed spel te maken. Dit was tijdens onze tweede ontmoeting (met ijskoffie:). Schatgravers®, ons eerste spel, kwam daar uit voort. Vastberaden was ik om samen iets moois in de wereld te zetten waar we veel mensen mee konden bereiken.

Iets uitdragen waarmee je anderen kunt raken en inspireren, dat is waar mijn hart sneller van klopt. Zoals ook mijn volgende idee, het schrijven van een (kinder)boek. De inhoud staat al (deels klaar), in mijn hoofd genoteerd. Nu nog op papier. Als je me ergens zit zitten in een knus en gezellig koffietentje in Breda met een notitieblokje, driftig schrijvend en schetsend. Dan weet je het, er zit weer iets aan te komen. De kans dat je me spontaan treft is wellicht klein dus je kunt je ook even inschrijven voor mijn Zonnewiel nieuwsbrief’, die ik elk seizoen één verstuur. Of connect met me via Facebook of Linkedin. Zo blijf je zeker op de hoogte!

 

als extra bagage

Bijna vakantie en reken maar dat Schatgravers en KompasVinder in onze bagage zitten.  We laten  je zien hoe je de veelzijdigheid van onze mooie spellen KompasVinder en Schatgravers kunt inzetten, ook op lekkere korte en snelle vakantie-momentjes. We geven je letterlijk en figuurlijk extra bagage mee, waar jij perfect mee uit de voeten kunt. 

38666828_2155216621356901_1616914591189565440_nHeb je onze spellen al? Stop het dan meteen in je koffer!

(Wij wachten wel even.)

Heb je Schatgravers en KompasVinder inmiddels ingepakt? Superslim! Want ze zijn allebei goed voor mooie achterbankgesprekken, rond de vuurkorf of à la plage!

  • 36522959_2120088084869755_3607667761502748672_n-1Voor de achterbankgesprekken kies je ter plekke (als bijrijder) of vantevoren (als chauffeur) voor elke 100 km een dagexpeditiekaart of gele of groene karweikaart uit. Stop ze in je zonnescherm en laat de kaart door één van de achterbankzitters oplezen.
  • Rond de vuurkorf laat je alle vakantiegangers (yep, ook de nieuwe vakantievrienden) een Vizierkaart of Schatkaart uitkiezen waar ze de afgelopen tijd veel mee te maken hebben gehad. Laat op volgorde van bij-het-vuur-komen-zitten vertellen over hun gekozen kaart.
  • A la plage laat je iedere strandganger een Koerskaart pakken om mee vooruit te mijmeren. Manifesteer het, loop ermee naar de zee, hou hem stevig vast, voel het tot in je tenen en laat de zee jouw moois in de wereld brengen.

go with the flow 

1 foto blog 6Plaats van handeling: een groep zeven van een dorpsschool. Samenstelling groep: 22 jongens en negen meisjes. Spel van de dag: Schatgravers!

De leerlingen zaten al vol spanning te wachten toen mijn collega-coaches en ik de klas binnenkwamen. Een spel, leuk! Om de mannelijke en vrouwelijke energie een beetje te verdelen had elk groepje een paar meisjes. Ik had er twee. Twee rustige, bescheiden meisjes in een groep vol jongensenergie. Als in: gooien met de dobbelsteen op de grond van het lokaal in plaats van op de tafel, het moeilijk vinden te blijven zitten en niet altijd naar elkaar luisteren.

Dat vergde een flexibel ‘hoofd Schatgraven’. Hoe kon ik op speelse wijze het spel zodanig spelen dat iedereen er voldoende uit kon halen, iedereen aandacht kreeg en er ook nog op elkaar gereageerd kon worden? Nou, je krijgt wat je verdient, en in dit geval kreeg de groep veel doe-karwei-kaartjes. Zoals: doe alsof je een citroen eet. Iedereen deed mee, dus ineens zag ik acht zure gezichten in mijn groepje. Een opdacht die ook voorbij kwam: waar zou je nu naartoe willen vliegen? De antwoorden verschilden van naar huis tot naar Amerika. Maar ook: loop als een deftige meneer of mevrouw, waarbij de jongens mevrouwen nadeden (inclusief een nuffig hoofd en rokken vasthouden) en de meisjes meneren. En van ’doe alsof je een gouden medaille gewonnen hebt werd ter plekke een heuse ceremonie gemaakt, waarbij een van de kinderen de koning speelde die de medaille uitreikte aan de trotse winnaar. Als de concentratie laag is moet je creatief zijn, en go with the flow J

Na de pauze gingen de kinderen knutselen met hun schatten. Een meisje die klaar was met haar knutselwerk, ging daarna kijken bij haar klasgenoten. En werd meteen ontevreden over haar geknutsel. Hoe komt dat? Was de vraag. En: was je wel tevreden voordat je bij anderen ging kijken? Ja was haar antwoord. Conclusie van het meisje zelf: ik mag mezelf goed vinden zoals ik ben. Slik! Dat is een mooi voorbeeld van het geluk wat we hopen te geven met het Schatgraversspel!

Nabrander: de drukste uit mijn groepje vroeg aan het einde: wanneer komen jullie weer?

Tirza en Babs maart 2016Dit bericht is geschreven door Babs. Babs woont samen, is moeder van een zoon en een dochter, coach en verhalenvinder, en vooral ook zichzelf. Ze helpt graag mensen in contact met zichzelf te komen door de rode draad in hun verhaal te vinden. Babs is een grote fan van het Schatgraversspel. Ze is te volgen via www.verhalenvinder.comFacebook en Twitter.