adem in, adem uit

VGetAttachment-3.aspxandaag zoom ik in mijn Kanjeryogales in op de ademhaling. Bij het beoefenen van yoga is focus op de ademhaling heel belangrijk. Het helpt je om de houdingen (asana’s ) uit te voeren. Het ademen oefenen we altijd met ademspelletjes. Een perfecte gelegenheid om mijn pas aangeschafte nieuwe ‘schat’ in te zetten: Schatgravers.

Een aantal hier en nu kaartjes van het spel zet ik vandaag in het zonnetje. Zo wil ik de kinderen op een speelse manier bewust maken van hun ademhaling én van de schatten, die ze daarbij kunnen gebruiken.

Mijn groepje bestaat uit 5 kanjers van 6-7 jaar. Ze komen dichtbij in het kringetje zitten. Nieuwsgierig kijken ze naar de spulletjes die in de kring klaar staan. Ik heb een aantal hier en nu kaartjes geselecteerd en de kinderen mogen een kaartje kiezen. Ze kunnen niet wachten tot ze aan de beurt zijn.

Het spel helpt de kinderen enorm om in het NU te komen. Wat een spanning…, wat staat er op mijn kaartje?

Samen voeren we de opdrachten uit. ‘Diep ademhalen, waar kun je je ademhaling voelen?’ Onze tenen gaan ervan kriebelen. Het levert een heleboel gegiebel op!

Het karweikaartje ‘de bel door de lucht blazen’, prikkelt de fantasie van de kinderen. “Mijn zeepbel komt tot aan het plafond!”, roept er één.

Het is genieten om te zien hoe Schatgravers ervoor zorgt dat alle kinderen betrokken zijn en actief deelnemen. Na elke oefening mogen ze een schatkaart pakken uit het schatkistje pakken. Telkens vraag ik of ze deze schat ingezet hebben bij het karwei? Herken je de schat bij jezelf?

Rik pakt het kaartje vertrouwen. “Ook al heb ik astma”, zegt hij, “ik vertrouw op mijn longen”.

Met de karweikaart ‘Laat je buik zich vullen als een ballon’ gaan de kinderen meteen op hun rug liggen. Ze zijn trots op de dikke bolle ballonbuiken die ze maken. En natuurlijk kunnen echte ballonen niet achterblijven.

Eén ballon geven we door met de voeten. We laten hem dansen over onze benen, als de golven van het strand.

En de rode krullen van Annet, die dansen als de golven rondom haar gezicht. Met een glimlach van oor tot oor zegt ze “Het was leerzaam, leuk en grappig tegelijk!”.

Carla de Vos, gastblogger SchatgraversDeze blog werd geschreven door Carla. Zij geeft individuele yoga, Kanjeryoga, Tieneryoga en Ouder&kind yoga in haar bedrijf Flow4go.  Ze begeleidt schoolteams bij het invoeren van de methode Relax in de klas, een mix van kinderyoga, mindfulness en ademoefeningen en ze geeft les aan hoogbegaafde kinderen. Ze is te volgen via www.flow4go.nl of Facebook en Pinterest

 

Footer-600