dingen uitgummen

dingen uitgummenTeun komt met een brede grijns de praktijkruimte binnen. Een beetje verlegen, zijn stoere haren door de war van het fietsen. “ Ha Teun, ben je er weer? Fijn!”, verwelkom ik hem. Sinds een paar weken volgt Teun met zijn moeder, individuele Ouder & Kindyoga bij mij. Bij deze individuele yoga-coaching kun je goed inspelen wat er bij een kind speelt. Yoga kan een goed hulpmiddel zijn voor slaapproblemen, faalangst, slechte concentratie, kortom als je niet lekker in je vel zit. De houdingen, de adem- en zintuigspelletjes lokken mooie coaching gesprekjes uit.

Zo gaan we op ontdekkingsreis naar de leuke dingen en de minder leuke dingen in Teuns wereld. Spelenderwijs komen we tot een aantal oplossingen. In het relaxkoffertje zitten allerlei (hulp)middeltjes om lekker te relaxen.

Teun heeft vorige week een blauwe pijpenrager mee naar huis genomen. “Ik heb er heerlijk mee gefriemeld en goed geslapen! Er zat er zelfs een keer, één om mijn pink toen ik wakker werd”, lacht Teun. Teun kan in de knoop zitten met zijn emoties. Op één dag kan hij alles tegelijk zijn: boos, bang, blij en verdrietig. “O zo vermoeiend”, zucht hij. Het samen lezen van het prentenboek “Bang Mannetje” leidt tot mooie houdingen. We maken onder meer een hele stevige boom en een slappe pop (het geraamte in het enge bos). Met de houthakkeroefening kunnen we, alle boosheid die we voelen, heerlijk loslaten.

 

De mama van Teun geniet in de les van het enthousiasme van Teun. “Maar voor mezelf zijn deze sessies ook een heerlijk rustpuntje in de week”. In de partneroefening de Krijger maken mama en Teun samen 2 krijgers. Ze staan stevig, helemaal in hun kracht. Na een poosje vallen de krijgers lachend om. Het is mooi om de band tussen moeder & kind met elke sessie te zien groeien.

Vandaag pakken we terug op de 4 hoofdemoties, die we vorige keer besproken hebben. Met Schatgravers gaan we op avontuur naar Emotie-eiland. Uit de 4 schatten die we krijgen, doen we de minst herkenbare weg. De kaart leggen we bij de passende emotie op het Emotie-eiland. Ikzelf pak een hele mooie: “Dingen onthouden, poeh, ik word boos op mezelf als dat niet lukt” .

Teun wil de schat lief zijn voor mezelf ruilen. “Dat lukt me niet”, zegt hij. “Nog niet!” zegt hij zacht. Om een nieuwe schat te mogen pakken, moet er eerst een karweikaartje gepakt worden. We lopen als deftige dames/meneren door de zaal en we trekken gekke bekken als we een zure citroen eten. We gaan door tot we 4 schatten hebben, die goed bij ons zelf passen.

Als moeder de betekenis van de schat flexibel zijn aan Teun uitgelegd heeft, denkt hij diep na. “Ik snap het”, zegt hij, “gewoon dingen uitgummen en weer opnieuw beginnen… die schat bewaar ik”!

Carla de Vos, gastblogger Schatgravers

Deze blog werd geschreven door Carla. Zij geeft individuele yoga, Kanjeryoga, Tieneryoga en Ouder&kind yoga in haar bedrijf Flow4go.  Ze begeleidt schoolteams bij het invoeren van de methode Relax in de klas, een mix van kinderyoga, mindfulness en ademoefeningen en ze geeft les aan hoogbegaafde kinderen. Ze is te volgen via www.flow4go.nl of Facebook en Pinterest

 

Footer-600